prodej bytu

nájem, podnájem, spoluvlastnictví, vypořádání, držba, vydržení, užívání...

prodej bytu

Příspěvekod M.artina » 23 črc 2010, 17:38

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Maminka zdědila se strýcem byt po dědečkovi a dohodli se na prodeji. Bohužel strýk podepsal smlouvu s realitní kanceláři, kteří tvrdili, že je to nezávazná smlouva, že se ničím nezavazuje, a když mamka našla kupce, ozvala se realitní kancelář a žádá 30% z prodejní ceny. Chtěla jsem Vás poprosit o radu, zda má realitní kancelář nárok na 30% z prodejní ceny, když je to společný majetek jak strýce, tak maminky, která ovšem žádnou smlouvu s realitní kanceláři nepodepsala.
Předem moc děkuji za Vaší odpověď. S pozdravem paní Martina.
M.artina

Re: prodej bytu

Příspěvekod Dalamar » 26 črc 2010, 11:55

Hezký den, pokud jde o Vaši maminku, může být myslím v klidu, po ní nikdo nic chtít nemůže. Jestli totiž strýc uzavřel smlouvu, v níž se zavázal prodat přes realitku jen svoji část domu, pak je ze smlouvy zavázán jen on. Pokud by uzavřel smlouvu na prodej celé nemovitosti, bude podle mě taková smlouva neplatná pro nemožnost plnění, protože on sám celý dům nikdy prodat nemůže - protože mu prostě nepatří. Realitka by po něm mohla chtít maximálně náhradu způsobené škody, kterou by ale musela umět vyčístlit a prokázat.

Dost bude záležet na tom, co konkrétně je v oné smlouvě s realitkou. S největší pravděpodobností z toho půjde nějak "vybruslit" ;-)
Dalamar

Příspěvekod M.artina » 26 črc 2010, 12:45

Předem moc děkuji za Vaší odpověď. Doufám, že to dopadne dobře, jelikož realitní kancelář vyhrožuje soudem a tvrdí, že bez vyplacení real. kanceláři maminka byt nesmí prodat zájemci, kterého našla. Samozřejmě se souhlasem strýce.
Přejí hezký den. Paní Martina
M.artina

Příspěvekod Dalamar » 26 črc 2010, 13:29

Pěkný den, doporučuji Vám (nebo spíš Vašemu strýci) najít si šikovného advokáta, který se na smlouvu podívá a na základě toho Vám na 100% poví, jak si stojíte. Za konzultaci dáte cca 1-2 tis. korun, což za tu jistotu určitě stojí. Nebo, pokud smlouva není příliš dlouhá a máte ji elektronicky, můžete jí (bez identifikačních údajů) poslat sem. Stoprocentní to sice nebude, ale aspoň něco ;-)
Dalamar

Příspěvekod M.artina » 28 črc 2010, 12:02

Mnohokrát děkuji za Vaší brzkou odpověď, ale bohužel ve smlouvě mají dodatek, že strýk stvrzuje smlouvu se souhlasem maminky, která by musela soudně napadnout strýce. Sháněli oba dva zájemce se vzájemným souhlasem prodeje bytu. Real. kancelář se dohodla na 40 000,-- z odstoupení smlouvy.
Ještě jednou mnohokrát děkuji za Váš drahocený čas, který jste mi věnovala.
S pozdravem paní Martina
M.artina

Příspěvekod Dalamar » 29 črc 2010, 14:18

Pěkný den, bude důležité, zda bude smlouva vůbec platná. To lze ale bez znalosti jejího obsahu odhadnout těžko. I pokud by platná byla, dalo by se třeba najít takové řešení, že by k jejímu porušení fakticky nedošlo, možná by stačilo jen počkat do jejího skončení ? Pokud by situace nějak dál pokračovala a potřebovala byste konkrétnější radu, neváhejte se na mě obrátit.
Dalamar

Zpět na Nemovitosti - domy, byty, pozemky, věcná břemena