Neoprávněné zamezení nakládní s nemovitostí a věcmi?

nájem, podnájem, spoluvlastnictví, vypořádání, držba, vydržení, užívání...

Neoprávněné zamezení nakládní s nemovitostí a věcmi?

Příspěvekod Renata » 20 črc 2010, 14:38

Dobrý den,
vlastním 1/12 nemovitosti, další 2/12 vlastní mí sourozenci, zbytek cizí osoba, která jej získala podvodem. My tři jsme tedy menšinoví spoluvlastníci. Čtvrtá cizí osoba nechala bez našeho vědomí vyměnit zámky na nemovitosti. Prosím o informaci, zda takto může učinit, neboť chci svůj podíl využívat, navíc mám v domě své osobní věci. Dotazy:
1. Musí mi být umožněn vstup do nemovitosti? Jak se mám bránit? Předpokládám, že nemá smysl, abychom si vzájemně dokola nechali měnit zámky....
2. Dále prosím o informaci, jak se mohu bránit proti nákladům, které tam tato osoba vyvolá proti mému souhlasu? Nehodlám za nikoho platit dluhy. Navíc tato osoba tam nechala nastěhovat kamaráda, který si tam zve spoluobčany romské národnosti, vyhrožují ostatním spolubydlícím, kteří tam mají odjakživa trvalé bydliště apod. Co mohu dělat?
Předem moc díky
Renata

Re: Neoprávněné zamezení nakládní s nemovitostí a věcmi?

Příspěvekod Vrba » 21 črc 2010, 13:26

Pokud někdo nabyl cokoliv (zde spoluvlastnický podíl na nemovitosti) podvodem, obraťte se na orgány činné v trestním řízení.
Podíloví spoluvlastníci mohou užívat společnou věc podle velikosti svých podílů. Není možné, aby většinový spoluvlastník zcela zamezil ostatním spoluvlastníkům v užívání společné věci. Většinový spoluvlastník/ci může (mohou) pronajmout společnou věc i proti vůli menšinových spoluvlastníků. Tito "přehlasovaní" spoluvlastníci se však mohou obrátit na soud.
Nejsou-li podíloví spoluvlastníci schopni se na užívání společné věci dohodnout, může dojít ke zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví - dohodou nebo soudem.
Jinak Vámi uvedené spory by měl v 1. instanci řešit místně příslušný obecní úřad, policie v občansko-právních záležitostech nezasahuje, měli by věc řešit jen při rušení nočního klidu, výhrůžkách či napadání.
Vrba
Přispěvatelé

Zpět na Nemovitosti - domy, byty, pozemky, věcná břemena