dědictví

nájem, podnájem, spoluvlastnictví, vypořádání, držba, vydržení, užívání...

dědictví

Příspěvekod zelicko » 09 črc 2010, 08:45

Dobrý den, mám dotaz ohledně RD, který je z 50% vlastnictví mé matky a z 50% ve vlastnictví mého strýce. Babička, která dům původně vlastnila z jedné poloviny a půlka byla mé matky, nechala na strýcův nátlak 3 roky před svou smrtí přepsat svoji polovinu na strýce.
V den babiččiny smrti bylo mé matce oznámeno, že strýcovy děti (2), nemají o tento dům zájem, tudíž, že se dům prodá!
Zajímá mne, jak se můžeme proti jejich nátlaku bránit, neboť neustále zvyšují na moji matku tlak kvůli prodeji. Dokonce si pozvali odhadce, aby zjistili aktuální cenu RD.
Zaráží mne jejich drzost s jakou rozhodují o nemovitosti, která je z poloviny mé matky a ta rozhodně domek prodat nechce.
V případě, že bych se rozhodla strýce vyplatit, mám předkupní právo? Moje matka je již v důchodu a tak vysokou částku by dohromady nedala. Děkuji za odpověď!
zelicko

Re: dědictví

Příspěvekod Dalamar » 09 črc 2010, 14:07

Pěkný den, předně bych Vás chtěl uklidnit, zřejmě neexistuje způsob, jak by mohl kdokoliv připravit Vaši matku o její polovinu domu nebo ji donutit její polovinu prodat. Pokud druhého spoluvlastníka baví platit znalecké posudky, ať v tom klidně dál pokračuje :-)

Spoluvlastník může prodat pouze svůj podíl. K tomuto podílu mají předkupní právo pouze ostatní spoluvlastníci, tedy Vaše matka, Vy bohužel ne. Ale co kdybyste jí peníze na koupi půjčila a ona Vám pak dluh splatila nikoliv v penězích, ale tím, že na Vás převede dům (nebo onu polovinu)...jste osoby blízké, druhou daň z převodu nemovitosti platit nebudete.

Je pravda, že na návrh některého ze spoluvlastníků může spoluvlastnictví zrušit soud a rozhodnout o způsobu vypořádání. Nicméně i tady má přednost přikázání věci do vlastnictví jednoho spoluvlastníka a vyplacení druhého.

Pokud chce Váš strýc dům prodat, je jasné, proč na Vaši matku tlačí - tržní cena jeho samotné 1/2 domu, i pokud by Vaše matka neuplatnila své předkupní právo, bude mnohem mnohem nižší než 50% ceny domu v případě, že by se dům prodával celý. Jak ale říkám, nutit Vás nemůže.

Co ale Váš strýc může a co asi také udělá, v případě, že v domě bydlíte Vy nebo Vaše matka a on a jeho deti ne, je požadovat +- 1/2 tržního nájemného.
Dalamar

Re: dědictví

Příspěvekod zelicko » 09 črc 2010, 14:56

Moc Vám děkuji za bleskovou odpověď! Uklidnil jste nás! Zatím v domě nikdo nebydlí, tak nemůže nájemné požadovat.
Dělí se s matkou jen o poplatky. S pozdravem, spokojená klientka Zelicko :)
zelicko

Zpět na Nemovitosti - domy, byty, pozemky, věcná břemena