Smlouva o výpůjčce - důvod ukončení

zde můžete uvádět/nelézt dotazy z oblasti občanského práva, pokud je nelze podřadit pod jiné, samostatně členěné sekce této kategorie

Smlouva o výpůjčce - důvod ukončení

Příspěvekod LuJa » 23 čer 2010, 12:09

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na smlouvu o výpůjčce.
Naše škola se účastní projektu "Digitální škola" a v rámci tohoto projektu nám byly zapůjčeny notebooky. Notebooky byly zapůjčeny podle smlouvy o výpůjčce na dobu od: 1.9.2009 do 31.5.2012. Ve smlouvě je napsáno: Půjčitel může požadovat vrácení věci i před skončením doby zapůjčení, jestliže vypůjčitel věc neužívá řádně nebo ji užívá v rozporu s účelem, kterému slouží. Naše škola je po nás chce vrátit ke dni 25.6.2010. Proto se Vás chci zeptat, jestli ho musím opravdu vracet, protože jsem si zjistil, že pokud jsem smlouvu neporušil tak nemusím. Když jsem to řediteli říkal, tak mi odpověděl, že to dá právníkovi, a že se udělá ukončení smlouvy. Proto bych se chtěl také zeptat, jestli mi smlouvu můžou jen tak ukončit. Ještě bych dodal, že veškeré pokusy o dohodu selhaly.
S pozdravem Lukáš
LuJa

Re: smlouva o výpůjčce

Příspěvekod Dalamar » 23 čer 2010, 22:46

Dobrý den, vašeho případu se týkají následující ustanovení občanského zákoníku:

§ 661

(1) Vypůjčitel je oprávněn užívat věc řádně a v souladu s účelem, který
byl ve smlouvě dohodnut nebo kterému obvykle slouží; je povinen chránit
ji před poškozením, ztrátou nebo zničením.

(2) Není-li dohodnuto jinak, nesmí vypůjčitel přenechat věc k užívání
jinému.

§ 662

(1) Vypůjčitel je povinen věc vrátit, jakmile ji nepotřebuje,
nejpozději však do konce stanovené doby zapůjčení.

(2) Půjčitel může požadovat vrácení věci i před skončením stanovené
doby zapůjčení, jestliže vypůjčitel věc neužívá řádně nebo jestliže ji
užívá v rozporu s účelem, kterému slouží.

Co má být důvodem ukončení smlouvy ? A je ve smlouvě nějak sjednán účel výpůjčky nebo způsob jak a k čemu máte notebook užívat ? A projistotu - určitě Vám notebooky byly zapůjčeny podle smlouvy o výpůjčce (podle občanského zákoníku) a nikoliv svěřeny podle zákoníku práce ?
Dalamar

Zpět na Občanské právo - všeobecně