Jaké podat návrhy u odvolacího soudu? + 2 otázky

Jaké podat návrhy u odvolacího soudu? + 2 otázky

Příspěvekod Jonka » 19 čer 2010, 05:06

Dobrý den, přišla jsem se za Vámi ještě poradit.
1. Potřebovala bych vědět zda mi může Krajský soud zamítnout odvolání a z jakých důvodů?
V mém případě jde o civilní žalobu - neuznání reklamace, já žaluji.
Podle průběhu u Okresního soudu na výhru příliš nespoléhám.
2. Je pravda, že odvolací soud v případě, kdybych podala odvolání vzal "na vědomí" pouze návrhy které jsem podala u Okresního soudu? V mém případě bych byla raději abych další návrhy podala u odvolacího soudu.
3. Dále bych potřebovala vědět, kdybych u Okresního soudu prohrála zda by soud zkoumal mé majetkové poměry, protože mi bylo řečeno, že bych musela hradit náklady advokáta protistrany. Delší dobu žiji hluboce pod existenčím minimem. Lze podat nějaké předběžné opatření? Měli byste k dispozici nějaký vzor. Na internetu jsem hledala, zatím bez úspěchu.
Za rady děkuji.
Jonka

Re: Jaké podat návrhy u odvolacího soudu? + 2 otázky

Příspěvekod Jakub » 24 čer 2010, 19:14

Podstatou odvolání je (velmi jednoduše řečeno), že soud přezkoumá, jestli bylo rozhodnutí soudu prvního stupně učiněno správně - tj. jestli soud dostatatečně zjistil, jaký je skutkový stav, a jestli ho správně zhodnotil. Pokud dojde k závěru, že oba požadavky byly splněny, bude Vaše odvolání zamítnuto. Jinak odvolání může být odmítnuto z formálních důvodů - zejména je třeba ho podat ve lhůtě a jasně v něm napsat, v čem s rozhodnutím nesouhlasíte.

V průběhu řízení před prvním stupněm budete poučena, že od určitého okamžiku už nemůžete navrhovat další důkazy, tvrdit další skutečnosti atd. Jakmile toto nastane, můžete s novými tvrzeními / důkazy přijít jen po splnění dost přísných požadavků.

Pokud prohrajete, budete muset uhradit protistraně náklady řízení. Šance, že by Vám soud tyto náklady prominul, je velmi nízká a podle většiny právníků by k ní soud v takovém případě vůbec sahat neměl. Vychází se z toho, že ten, kdo prohrál, soud zavinil, a proto by nebylo spravedlivé mu náklady promíjet. Jiná situace je samozřejmě osvobození od soudního poplatku, pokud jste žalobkyně.
Jakub
Přispěvatelé

Příspěvekod Jonka » 26 čer 2010, 08:46

Moc Vám děkuji za odpověd', ve Vašem psaní jsem ale nenašla odpověd' na dotaz zda bych u odvolacího soudu mohla uplatnit pouze návrhy které jsem podala u Okresního soudu, vzor předběžného opatření o kterém jsem psala bych prosím Vás sehnala, kde?
Jonka

Příspěvekod xyzzy » 26 čer 2010, 21:36

Jonka, sice mám obavy, že 15 denní lhůta pro odvolání zřejmě již proběhla, ale k uplatnění novot v odvolacím řízení viz občanskou soudní řád:

§ 205a
(1) Skutečnosti nebo důkazy, které nebyly uplatněny před soudem prvního stupně, jsou u odvolání proti rozsudku nebo usnesení ve věci samé odvolacím důvodem jen tehdy, jestliže
a) se týkají podmínek řízení, věcné příslušnosti soudu, vyloučení soudce (přísedícího) nebo obsazení soudu;
b) jimi má být prokázáno, že v řízení došlo k vadám, které mohly mít za následek nesprávné rozhodnutí ve věci;
c) jimi má být zpochybněna věrohodnost důkazních prostředků, na nichž spočívá rozhodnutí soudu prvního stupně;
d) jimi má být splněna povinnost tvrdit všechny pro rozhodnutí věci významné skutečnosti nebo důkazní povinnost, a to za předpokladu, že pro nesplnění některé z uvedených povinností neměl odvolatel ve věci úspěch a že odvolatel nebyl řádně poučen podle § 118a odst. 1 až 3;
e) odvolatel nebyl řádně poučen podle § 119a odst. 1;
f) nastaly (vznikly) po vyhlášení (vydání) rozhodnutí soudu prvního stupně.
xyzzy

Příspěvekod MilanK » 29 čer 2010, 21:56

Dobrý večer,

k čemu by se Vám hodilo předběžné opatření?

Milan
MilanK
Globální moderátor

Příspěvekod Jonka » 30 čer 2010, 20:20

Dobrý večer, děkuji za zprávy, ale potěšena z nich moc nejsem. Jsem laik a v právu plavu. Možnosti odvolání zní velmi dvojsečně, že šance kdybych se odvolávala jsou i nejsou, soud může tedy najít důvody proč odvolání zpochybnit. Ptala jsem se na to zda musím u Okresního soudu vyčerpat všechny své návrhy "ty návrhy které bych raději podala u odvolacího soudu" protože podle průběhu řízení u okresního soudu to pro mne vypadá špatně. Přišla jsem se poradit za Vámi protože jsem měla dva bezplatné advokáty a dopadlo to fiaskem. Proto bych u Okresního soudu nerada ztrácela čas, týká se to mého zdravotního stavu. Napadlo mě, že bych to u Okresního soudu nechala aby to "nějak" dopadlo a obrátila se raději na odvolací soud protože spoléhám, že odvolací soud se bude skládat ze senátu. Nyní to řeší samosoudkyně a nevypadá to dobře. Pokaždé když mi příjde ze soudu nějaká obsílka jsem v šoku. Některé věci jsem předpokládala, ale to bylo hodně slabé kafe co jsem se s těch obsílek dočetla. Předběžné opatření potřebuji k tomu abych ho mohla použít v případě, že u Okresního soudu prohraji abych nemusela platit právníka protistraně, protože na to nemám a nevím si rady. Poradíte ještě?
Jonka

Zpět na Civilní řízení - občanskoprávní řízení před soudem