Pozemky, přes které má vést el. vedení

nájem, podnájem, spoluvlastnictví, vypořádání, držba, vydržení, užívání...

Pozemky, přes které má vést el. vedení

Příspěvekod Rozárka » 18 čer 2010, 09:01

Zdravím vás,

opět se na vás obracím s prosbou o pomoc. V naší obci se dělal nový územní plán - je již schválený, proběhla i veřejná vyhláška (podzim 2009) a vše, co s tím souvisí. Až nyní jsem však zjistila, že přes jeden náš pozemek má vést velmi vysoké napětí 110kV a přes druhý vysoké napětí 22kW, kde má být umístěna i trafostanice :(
Nesouhlasíme s umístěním el. vedení a nechceme, aby vedlo přes naše pozemky. Je možné s tím ještě něco udělat????
Vím, že až se všechno bude realizovat, tak nás daná společnost, která bude el. vedení provádět musí oslovit jako vlastníky pozemku. Co když jim nepovolím vstup na pozemky???

Příjde mi to nehorázně sprosté, že si někdo udělá územní plán, něco si tam nakreslí, pak je jen veřejná vyhláška a člověk, když nezareaguje v určitém termínu, tak už pak nemá možnost se bránit?! Nepříjde vám to jako podraz? Platíme daně, veškeré poplatky co existují a z druhé strany jsou takové zákony, kde vám na vašem vlastním pozemku postaví obrovské sloupy a zničí kus krajiny :cry:

Mohu se ještě nějak bránit? Mám nějakou šanci?

S pozdravem a přáním příjemného dne

Rozárka
Rozárka

Re: Pozemky, přes které má vést el. vedení

Příspěvekod MilanK » 29 čer 2010, 22:35

Dobrý večer,

to, že je schválen plán v takové podobě ještě neznamená, že Vaše pozemky lze bez dalšího zastavět sloupy vysokého napětí a trafostanicí. Územním plánem se k tomu jen otevřela možnost. Před vlastním zahájením stavby musí proběhnout stavební řízení, případně jiná řízení týkající se stavby a využítí území. Pak teoreticky budete mít možnost namítat, že na svém pozemku něco takového mít nechcete. Zkuste se již teď věci zabývat, zjistit kdo bude sloupy vlastnit, a kdy je rozvoj přenosové soustavy plánován. Pak uvidíte zda se dá něco dělat.

S pozdravem

Milan
MilanK
Globální moderátor

Zpět na Nemovitosti - domy, byty, pozemky, věcná břemena